Protez Göz Tedavisi

Göz, gerek fonksiyonel gerekse de estetik açıdan önemlidir. Bu nedenle göz sağlığının korunması ve yaşanılan göz hastalıklarının ertelenmeden tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bazı insanlarda farklı nedenler ile göz organının yokluğu söz konusu olabilmekte ya da göz organının alınması  gerekebilmektedir. Bu durumda son yıllarda protez göz uygulamasına başvurulmaktadır. 

Protez Göz Nedir?

Göz organının yoksunluğu fiziksel ve psikolojik birtakım problemlere yol açabilmektedir. Günümüzde gözün kaybedilmiş fonksyonunun tekrar kazandırılması söz konusu değildir. Ancak kişiye özel oluşturulan göz protezleri ile estetik kaygılar giderilebilmektedir. Doğuştan gözü olmayan ya da travmatik sebepler ile göz kaybı yaşayan kişilere kozmetik amaçla uygulanan protezler; protez göz olarak adlandırılmaktadır. Protez göz uygulamalarının görme yetisine herhangi bir katkısı yoktur. 

Göz Protezi Uygulamaları

Protrez göz uygulaması öncesinde göz yuvasının protez için hazırlanması gerekmektedir. Daha sonra göz büyüklüğünde bir bilye yerleştirilerek protez göz kalıbı alınmaktadır. Göz protezi 1800'lü yılların sonlarından beri uygulanmaktadır. Ancak ilk denemelerde birtakım komplikasyonalr açığa çıkmıştır. Bu komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Alt göz kapağının üzerine fazla yük binmesi
  • Protezin hareketsiz bir şekilde olması 
  • Diğer göz ile simetri sağlanamaması

Günümüzde uygulanan protez gözler çok daha hafif materyallerden tasarlanmakta ve çşitli teknolojiler ile hareket kazandırılmaktadır. 

Protez Göz Kullanmanın Riskleri Nelerdir?

Protez göz tedavisinin nitelikli bir şekilde uygulanamaması sebebi ile birtakım problemler açığa çıkabilmektedir. Bu problemler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Protezin göz çukuruna oranla büyük olması sebebi ile atılmasıdır. 
  • Göz çukuru dokusunun baskısı nedeni ile protezde açılmalar yaşanmasıdır. 
  • Yerleştirilen protezin göz çukuru içerisinde yer değiştirmesidir. 

Yukarıdaki komplikasyonlarının yaşanmaması amacı ile protez göz tedavisinin alanında uzman göz doktorları tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

Protez Göz Bakımı

Protez göz bakımının enfeksiyon riskine karşı aksatılmaması gerekmektedir. Aksi halde göz çukurunda çeşitli enfeksiyonlar görülebilmektedir. Bununla birlikte ağrı, sancı, yanma ve iltihap gibi durumlar açığa çıktığında ertelemeden mutlaka doktora başvurulması önerilmektedir. Müdahalede geç kalındığı zaman tedavi süreci de o denli uzun ve konfordan uzak bir şekilde sürmektedir. 

Protez Göz Ameliyatı

Protez göz ameliyatı göz hekimleri tarafından uygulanmalıdır. Akrilik bir yapıda olan göz protezi uygulaması öncesinde prova yapılmakta ve takılan protez sonrasında rötuşlar yapılmaktadır. Protez göz ameliyatı 2 ila 4 saat arası sürmektedir. 

Protez Göz Hangi Durumlarda Takılır?

Doğuştan göz yoksunluğu olan kişilerde herhangi bir nedenle gözü alınan kişilerde ve travmatik nedenler ile göz kaybı yaşayan kişilerde protez göz uygulaması yapılmaktadır. 

Protez Göz Tedavisi

Protez göz tedavisi kozmetik amaçlı uygulanan bir işlemdir. Yüz simetrisinin sağlanması ve estetik bir görünüm için uygulanmaktadır. Protez uyglaması sonrası yaşam hasta için oldukça konforlu ve güvenli bir şekilde devam etmektedir. Öyle ki;

  • Kozmetik ve estetik problemler ortadan kalkmaktadır.
  • Psikolojik olarak çok daha iyi hissedilmektedir.
  • Sosyal çevrelerde özgüven kaybı yaşanmamaktadır.

Göz Protezinde Bilinmesi Gerekenler

Göz protezi kişiye görme fonksiyonu sağlamamaktadır. 

Göz Protezi Fiyatları

Göz protezi fiyatlarını öğrenmek için göz doktoruna muayene olunmalıdır. 

Kişiye Özel Protez Göz

Kişiye özel protez göz uygulaması öncesinde kalıbı alınan ve gerçek göz görünümüne en yakın şekilde uygulana protezdir. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

evisserasyon-sfer-implantasyonu
Evisserasyon + Sfer İmplantasyonu

Sol tarafa evisserasyon ve sfer implantı öncesi (sol), sonrası (sağ)…

enukleasyon-hareketli-protez
Enükleasyon + Hareketli Protez

İçerik Güncelleniyor...…